Lakossági napelem rendszer pályázat 2024 január 15-től!

Lakossági napelem rendszer pályázat 2024 január 15-től!

Napelem pályázat 2024 Napenergia Plusz Program

Valószínűleg az utolsó lehetőség, hogy ilyen jelentős mértékű napelem támogatáshoz jusson!

A Napenergia Plusz Program egy olyan forradalmi lehetőséget kínál, ahol a teljes napelem rendszer anyag- és kivitelezési költségeinek 66%-át garantáltan támogatják! Mivel az Európai Uniós támogatások kifutottak, és a jövőben már nem várható ilyen mértékű támogatás.

A napelemes piac szereplői egyetértenek abban, hogy MOST VAGY SOHA – most van az ideális pillanat arra, hogy a napenergia hasznosítás kivitelezés felé vessük magunkat. További jó hír, hogy 2024. januártól újra lesz lehetőség visszatáplálásra, így a napelemes rendszerek ismét nagyon megtérülő befektetéssé válnak! Hajrá, lépjünk együtt tovább a zöld jövő felé!

Napelemes rendszerre pályázzon most energiatárolóval és inverterrel, most 66% állami támogatással Cégünk teljes körűen vállalja a pályázatok lebonyolítását és országos kivitelezését.

 

Részletes kiírás: 

  • Legfeljebb 15160 darab támogatási szerződéssel számol a pályázat kiíró, tehát az előző lakossági napelemes pályázathoz képest (amelyben közel 35 ezer nyertessel kalkulált) sokkal kevesebbel. Ennek oka, hogy itt a napelem+tárolótelepítés kapcsán akár 5 millió forintos támogatást kínál a 75,8 milliárdos keretből, abban viszont a napelem telepítésre 2,9 milliót, a szigeteléssel, nyílászáró cserével, elektromos fűtéskorszerűsítéssel kombinált projektre pedig legfeljebb 11,3 milliót kínált elvileg 100%-os támogatásként a jóval nagyobb támogatási keretből. Közben azonban a lassú elbírálás, és a körülményes lebonyolítás, illetve a menetközben elszálló árak miatt sok családnak százezreket, milliókat kellett (volna) kifizetnie önerőként.
  • A mostani pályázatban előre világosan elmondják, hogy a projekt költségvetésének legalább 34%-át önerőből kell kifizetni, és ha menetközben növekednének a beruházás költségei, akkor azokat mind a pályázónak kell önerőből kifizetnie. Emellett az is lényeges, hogy a pályázat lebonyolítása során kétféle pénzügyi verziót lehet használni: vagy 1) a nyertes pályázó kifizeti a kivitelező vállalási árának 34%-át és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól (a pályázó pedig a további költségek 34%-át szintén kifizeti), vagy 2) a kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt. Mindez az előző pályázat keserű tapasztalatainak orvoslását is célozza, a kivitelezők bizalmának visszanyerését is, és egyúttal szigorított a kiíró azon is, hogy csak kétoldalú akaratnyilvánítással, és a támogató által jóváhagyott módon léphetnek ki a kivitelezők a szerződésből.

Fontos feltételek, kizáró tényezők

Az új lakossági pályázat számos előfeltételt tartalmaz, amelyeket teljes körűen, nagyon alaposan tanulmányozni kell, mielőtt bárki belevágna az összetett folyamatba. Így például az alábbiakra oda kell figyelni:

  • A támogatás csak nagykorú, magyar adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek számára szól, akik legalább résztulajdonosai annak az adott ingatlannak, ahol a beruházás megvalósul (résztulajdon mellett a haszonélvezeti jogot és a nem (!) uniós vállalkozással kötött lízingszerződés is jogot ad a pályázaton indulásra).
  • Nagyon fontos, hogy az állandó lakcímet is oda kell bejelenteni, ahol a beruházás megvalósul, és csak állandó lakhatási céllal épült ingatlanról lehet szó. Így a legtöbb nyaraló kiesik a lehetőségből, de ad egy kiskaput is a pályázat: amennyiben a tulajdoni lapon nem lakóépület feltüntetés szerepel (pl. kivett hétvégi ház), abban az esetben a lakóingatlan lakhatási célú funkcióját bizonyító erejű dokumentummal (pl.: jegyzői-, vagy építési hatósági igazolás) szükséges alátámasztani.
  • Csak családi házra lehet pályázni, illetve használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére. Emellett legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakás esetén lehet támogatási kérelmet beadni.
  • Fontos kizáró ok, hogy nem jogosult támogatási kérelmet benyújtani, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása áll fenn, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, illetve akinek az Európai Unió tradicionális saját forrásai címen tartozása van.
  • Nem támogatható az a pályázat, amelyben a beruházással érintett lakóingatlan vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) székhelye, telephelye, fióktelepe, így sok céges tulajdonban lévő ingatlan kiesik a pályázat köréből.
  • Szintén támogatható az a pályázat, amelyben a beruházással érintett lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás (egyéni vállalkozás, egyéni cég, közkereseti társaság, betéti társaság, kft., zrt. stb.) is van.
  • Az elszámolható költségek körét részletesen bemutatja a pályázati felhívás, amelynek a lényege, hogy az előkészítés, pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége maximum a teljes projekt költségének 20%-a lehet. Az eszköz- és anyagköltség maximum a projekt teljes költségének 70%-a lehet, a telepítés munkadíja pedig maximum a teljes projekt költségének 30%-a lehet.

Kérjen Ön is árajánlatot!